Siparişlerinizi 24 saat içinde kargoluyoruz.
7000 yıllık geçmişiyle umudun ve barışın simgesi haline gelen zeytini, insanoğlu binlerce yıldır aynı gelenekle üretip tüketmektedir. Tarih boyunca insanlık için çok önemli bir yere sahip olan zeytin ve zeytinyağı, içerdiği zengin vitamin ve minerallerle tam bir şifa deposudur.
Zeytinyağı herhangi bir kimyasal işleme tabi tutulmaz. Sadece fiziksel işlemlerle taze sıkılmış meyve suyudur. Evet zeytin bir meyvedir ve yağı saf meyve suyudur.
Zeytinyağı, zeytinin etli meyvesinin, çekirdeğiyle birlikte sıkılmasıyla elde edildiği için, tohumlardan elde edilen diğer yemeklik yağların aksine; bir “meyve suyu”dur. Ve rafinasyon işlemlerine gerek duyulmadan tüketilebilir. Evet zeytinyağı saf bir meyve suyudur. Lakin meyve suyu 1 saat içerisinde içinde barındırdığı besin değerlerini kaybetmeye başlar. Zeytinyağını uygun saklama koşullarında muhafaza ederseniz 1 yıla kadar tazeliğini, 2 yıla kadar tüketim ömrünü uzatabilirsiniz.
Rafine edilmeden (kimyasal ve ısıl işlemlere tabi tutulmadan) üretilip tüketilebilen tek bitkisel yağ Zeytinyağı’ dır.
Sağlık açısından birçok bileşeni aynı anda bulunduran nadir faydalı yağlardandır.
Bitkisel yağ grubunda raf ömrü en uzun olanıdır.
Zeytinyağı, zeytin yaprağı özü ve zeytinde; toksik maddeleri izole eden ve böylece yaşam süresini uzatan ‘oleuropein’ adlı bir madde vardır.
Yapılan çalışmalarda; zeytinyağında bulunan ‘oleuropein’; damar duvarlarını koruyarak, erken aşamadaki damar sertliğini önlüyor.
Zeytinyağı, yüksek oranda oleik asit içermesi nedeniyle mide tarafından çok iyi tolere edilmekte ve asit salgısının azaltmasıyla da birçok mide rahatsızlığına iyi gelmektedir. Yapılan gözlemlere göre kahvaltıdan önce içilen iki çorba kaşığı zeytinyağı kabızlığın giderilmesinde önemli rol oynamaktadır. Zeytinyağının safra kesesi tembelliği yanında, hareket bozukluğu üzerinde de olumlu etkileri tespit edilmiştir. Düzenli tüketiminin kolon, meme, yumurtalık ve prostat kanserine yakalanma riskini oldukça düşürdüğü de araştırmalardan varılan sonuçlardandır. Dolayısıyla yapılan incelemelerde Akdeniz insanlarının diğer ülkelere kıyasla bu tip kanserleri yakalanma oranları daha düşüktür. Doğru oranda zeytinyağı kullanımı bebek gelişiminde de fayda sağlamaktadır.
İnsan sağlığı üzerinde bu denli etkisi olan zeytinyağının %98’i majör bileşenler (trigliserit ve yağ asitleri),% 2’si ise minör bileşenlerden (fenoller, Storeller,aroma ve lezzet bileşenleri,mumlar vs.) oluşur. İşte buradaki % 2’lik kısım minör bileşenler kaybedilmemesi gereken kısımdır ve uçucu bileşenlerden oluşur. Hepimizin son dönemlerde sıklıkla duyduğu polifenoller bu % 2’lik kısımda yer alır.
Sızma Zeytinyağı vücutta hareket eden kolesterol miktarını azaltan ve aynı zamanda safra atılımın artıran ve vücuttaki asiditeyi azaltan bir sterold olan “cycloartenol” maddesi vardır
Ekim ayında toplanıp üretilen zeytinyağı meyvesinde bulunan antioksidanlar kanser riskini azaltan Polifenoller açısından oldukça zengindir.
Sağlıklı tekli doymamış yağ açısından çok zengindir.
Kaynaklar:
1. Delgado-Lista J, Perez-Martinez P, Lopez-Miranda J, et al. Long chain omega-3 fatty acids and cardiovascular disease: a systematic review. Br J Nutr. 2012 ;107 Suppl 2:S201-13.
2. de Lorgeril M, Salen P New insights into the health effects of dietary saturated and omega-6 and omega-3 polyunsaturated fatty acids. BMC Med. 2012;10:50.
3. Martínez-González MA, Salas-Salvadó J, Estruch R, et al. Benefits of the Mediterranean Diet: Insights From the PREDIMED Study. Prog Cardiovasc Dis. 2015;58:50-60.
4.Barbaro B, Toietta G, Maggio R, et al. Effects of the olive-derived polyphenol oleuropein on human health. Int J Mol Sci. 2014;15:18508-24.
5. Poljšak B, Fink R. The protective role of antioxidants in the defence against ROS/RNS-mediated environmental pollution. Oxid Med Cell Longev. 2014;2014:671539.
6. Persia FA, Mariani ML, Fogal TH, Penissi AB. Hydroxytyrosol and oleuropein of olive oil inhibit mast cell degranulation induced by immune and non-immune pathways. Phytomedicine. 2014;21:1400-5.
7.Hamdi H.K., Castellon R. Oleuropein, a non-toxic olive iridoid, is an anti-tumor agent and cytoskeleton disruptor. Biochem. Biophys. Res. Commun. 2005;334:769–778.
8.Assy N., Nassar F., Nasser G., Grosovski M. Olive oil consumption and non-alcoholic fatty liver disease. World J. Gastroenterol. 2009;15:1809–1815.